Nujna je optimizacija financiranja regionalnih razvojnih agencij

5. 4. 2024
Direktorji regionalnih razvojnih agencij, ki delujejo v okviru Gospodarsko interesnega združenja regionalnih razvojnih agencij (RRA GIZ), so se 28. marca 2024 na povabilo novega generalnega sekretarja na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečka Đurova udeležili delovnega sestanka v Ljubljani.
Nujna je optimizacija financiranja regionalnih razvojnih agencij

Z državnim sekretarjem, Ašo Rogelj, generalno direktorico Direktorata za regionalni razvoj, in Robertom Drobničem, namestnikom generalne direktorice, je beseda tekla o številnih aktualnih izzivih regionalnega razvoja.

Najprej so se dotaknili projekta PONI, ki je vključen v prvo povabilo Dogovora za razvoj regij in se že več mesecev izvaja po vseh regijah. Do danes nobena od agencij še ni prejela odločitve o podpori in pogodbe, kar za vse agencije predstavlja veliko finančno breme. Agencije morajo že več mesecev kriti stroške vseh plač in drugih izdatkov, povezanih s projektom. Aša Rogelj, generalna direktorica Direktorata za regionalni razvoj, je zagotovila, da bodo odločitve o podpori in pogodbe za vseh 12 RRA-jev urejene do konca meseca aprila 2024, MKRR pa se je tudi zavezal, da bo preveril možnost predfinanciranja projekta PONI.

Glede sprememb Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja so agencije opozorile, da je minilo že precej časa od različnih že izvedenih aktivnosti in podanih predlogov. Poudarile so nujnost krepitve vloge regionalnih razvojnih agencij, jasno določitev obsega delovanja in financiranja nalog. Predstavniki ministrstva do obljubili, da bo do konca meseca aprila pripravljen osnutek predvidenih sprememb ZSRR-2, sprejem novele pa se predvideva do konca leta 2025.

Predstavniki RRA GIZ so izpostavili, da je treba opredeliti metodologijo izvajanja splošnih razvojnih nalog in za novo finančno obdobje definirati pogoje in sistemsko financiranje regionalnih razvojnih agencij. Spomnili so tudi, da je bil ministrstvu  posredovan celovit predlog za vzpostavitev t.i. Kohezijskih kontaktnih točk po vseh regijah, ki bi bile pomembne za umestitev in optimizacijo ukrepov EU kohezijske politike na regionalni ravni. Direktorji agencij so opozorili, da še vedno niso prejeli odgovora glede predloga izvajanja regionalnega skrbništva na področju internacionalizacije in tujih neposrednih investicij, ki predstavlja pomembno razvojno in investicijsko nalogo. Ta zahteva kontinuirano izvajanje, saj gre za strateško in dolgoročno investicijsko delovanje, zato je zanj nujno zagotoviti programsko financiranje. Ministrstvu je bil posredovan celovit predlog za izvajanje te naloge, a odgovor še niso prejeli.

Beseda je tekla tudi o dostopu do informacij o odobrenih projektih po regijah za regionalne razvojne agencije v informacijskem sistemu EMA - 2, ki trenutno sicer sploh še ne deluje, kar še otežuje izdajanje finančnih zahtevkov in s tem povečuje likvidnostne težave agencij.  Sogovorniki so se strinjali tudi, da je treba okrepiti informacijski in organizacijski tok sodelovanja med regijami in državo preko regionalnih razvojnih agencij, kar vključuje sestanke s predstavniki ministrstev na ključne teme, posvete in konference ter še okrepiti sodelovanje s skrbniki regij.

NAZAJ NA VRH